Банкеръ Daily

Свят

ЕК очаква "Газпром" да изпълнява доставките за Европа

Очакваме задълженията на "Газпром" за доставки в Европа да бъдат изпълнени, независимо в кой регион се намират неговите клиенти. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Ана Итконен.

Руската страна призова вчера Европа да ускори изграждането на нова газопреносна система към Турция заради предвижданото скоро прекратяване на транзита през Украйна, който осигурява половината от руския газ на континента.

"Сигурността на доставките на руски газ през Украйна е особено важна за ЕК. Приоритетите ни включват разнообразяването на доставките на газ. Първата среща на работната група по тези въпроси е скоро в София. ЕК е решена да изгради енергийния съюз в ЕС, който ще осигури сигурна и достъпна енергия", заяви Итконен по повод изявленията на руски представители след вчерашната им среща в Москва със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Все още въпросът не е бил обсъждан с Турция, необходима ни е първо още информация, посочи Итконен по повод намеренията на "Газпром".

Facebook logo
Бъдете с нас и във