Банкеръ Daily

Свят

ЕК очаква 70% от пълнолетните да бъдат ваксинирани през юли

Още през юли очакваме 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението си в завода на "Пфайзер" в белгийския град Пурс.

Фон дер Лайен посочи, че 123 милиона европейци вече са получили първа доза ваксина срещу вируса.

По-рано тази година ЕС си постави срок до края на септември за постигането на целта от 70 на сто имунизирани. Комисията съобщи в четвъртък, че едва десетина процента от европейците вече са получили по необходимите две дози ваксина.

По думите на Фон дер Лайен в следващите дни може да се очаква да приключат преговорите с "Пфайзер" за доставка в ЕС на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. Тя отбеляза, че това е основният препарат против коронавируса, използван в ЕС. Председателят на ЕК добави, че ЕС е трети по дял ваксинирани след САЩ и Китай.

Предвижда се занапред ваксинацията срещу COVID-19 да обхване децата и подрастващите.

ЕС е изнесъл досега 155 милиона дози ваксина към около 80 страни по света.

Директорът на "Пфайзер" Алберт Бурла съобщи, че в Белгия дружеството разполага с четири завода. А в последните месеци скоростта на производство почти се е удвоила. Бурла поясни, че "Пфайзер" ще достави до края на годината 600 милиона дози за ЕС, като до днес са осигурени 100 милиона дози, а до юли се очаква броят да достигне 250 милиона. Дружеството предвижда тази година да произведе 2,5 милиарда дози ваксина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във