Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Обвързването на парите със закона е част от договореностите

Европейската комисия е на мнение, че условието за обвързване на разходите от следващия бюджет на ЕС със състоянието на върховенството на закона отговаря изцяло на договореностите, постигнати през юли от Европейския съвет. Това заяви говорител на комисията по повод твърденията на властите в Унгария и Полша, че поставеното условие е напълно различно от споразумението, постигнато след неколкодневното юлско заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

По думите на говорителя германското председателство на Съвета на ЕС води преговорите за утвърждаване на европейския бюджет до 2027 година. Той уточни, че службите на ЕК се подготвят за възможност до края на годината новият бюджет да не бъде приет, както предвиждат процедурите по договора за ЕС. По неговите думи комисията все пак се надява, че бюджетът ще бъде гласуван до края на годината.

ЕК е на мнение, че всякакви спорове по тези въпроси следва да се решат от Европейския съд, заяви говорителят. Той добави, че комисията възнамерява да прилага еднакво новото правило за бюджетните разходи.

Оспорваното от Будапеща и Полша условие предвижда изплащането на суми от бюджета на ЕС да бъде спирано или прекратявано по предложение на ЕК. Това предложение следва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС, когато нарушенията на принципите на правото засягат, или може да засегнат, правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин. При изготвянето на предложението си комисията се предвижда да оценява въпросите за зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във