Банкеръ Daily

Свят

ЕК обвързва еврофондовете с независима съдебна система

Европейската комисия подготвя предложение, чрез което да обвърже получаването на финансиране през европейските фондове с независимите съдебни системи в страните членки на ЕС. Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Юрова иска държавите да преминат тест за независимост, преди да бъдат одобрени за еврофинансиране, съобщи "Ройтерс". Засега идеята е в съвсем начален етап, като националните правителства могат да я спрат в зародиш, ако преценят. Големият дебат по това предложение вероятно ще се състои при обсъждането за бюджета на ЕС и финансовата рамка за следващите години. 

Според запознати в случая става дума за страни като Полша, където опитът на правителството да овладее контрола над съдебната система и назначаването на висшите кадри в нея доведе до конфликт с еврокомисията и европарламента. Срещу Варшава започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, според който най-голямата източноевропейска страна може да изгуби правото си на глас при взимането на решения в европейските институции, припомня агенцията.

"Трябва да се работи по идеи за подсилване на правораздавателните системи, докато се планира новият бюджет на ЕС, започващ от 2021 г. Един от начините е да се настоява за това, че независимото правосъдие е необходимо за ефективен контрол над използването на еврофондовете. Бих искала да предложа едно подобно обвързване между двете.", настоява Вера Юрова, която участва в подготовката на плана за новия бюджет. Проектът на финансовата рамка ще бъде представен през май. 

Нейните планове се препокриват с тези на държавите от Западна Европа, които допринасят повече за бюджета на ЕС. "Ройтерс" изтъква, че те не са доволни от състоянието в някои източноевропейски страни, които пък са основни бенефициенти на европейските субсидии. 

Юрова каза още, че през втората половина на 2018 г. е възможно да бъде изработен прегледът на политиката на ЕС за стандарти в правосъдието. Сред тях, казват служители на ЕС, може да е редовна ревизия на представянето на националните правораздавателни системи заедно с двегодишния анализ на националните икономически политики за сближаване на страните членки с общите цели, за които са се договорили държавите от съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във