Банкеръ Daily

"Стампа":

ЕК няма да поднови договорите с АстраЗенека и Джонсън и Джонсън

Европейската комисия е взела решение да не подновява договорите за доставка на ваксините срещу Covid-19 на компаниите Джонсън и Джонсън и АстраЗенеща, съобщи днес италианският всекидневник "Стампа", като се позова на свой източник от италианското здравно министерство.

"Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много от страните от ЕС, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи векторни ваксини срещу коронавирус, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени след тяхното изтичане", написа италианското издание.

Изданието добави, че Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините, използващи РНК технология, като тези на компаниите Пфайзер/Бионтех и Модерна. Подобна беше и информацията на "Велт" от предходната седмица.

Междувременно ЕК търси разяснения от компанията Джонсън и Джонсън относно "напълно неочакваното" съобщение на компанията от вторник за забавяне на доставките на нейните ваксини за ЕС, заяви представител на ЕС пред Ройтерс.

Новината идва след вчерашното съобщение на Джонсън и Джонсън, че ще забави пускането на своята коронавирусна ваксина в Европа поради опасения, че в редки случаи реципиенти на ваксината могат да развият кръвни съсиреци.

От Европейската комисия отказаха да коментират информацията на италианския вестник.

Пред БНР говорителят Стефан де Кеерсмакер уточни, че институцията запазва отворени всички варианти, за да бъде подготвена за следващите етапи от коронавирусната пандемия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във