Банкеръ Weekly

Свят

ЕК ни препоръча етичен кодекс за депутатите

Европейската комисия предлага в България да бъде приет етичен кодекс за народните представители, а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи санкции както на национално, така и на местно равнище.

Европейската комисия представи първия доклад на ЕС за борба с корупцията. Той съдържа описание на положението във всяка държава-членка: какви антикорупционни механизми съществуват, кои от тях функционират добре, какво може да се подобри и по какъв начин.

В доклада си Европейската комисия предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите. Случайното разпределение на делата в съдилищата следва да се гарантира чрез ефективна общонационална система.

Освен анализ на ситуацията във всяка държава членка, Европейската комисия представя и две обширни проучвания на общественото мнение.

Повече от три четвърти от европейските граждани и 84% от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна. Четири процента от европейците и 11 % от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Само 9 % от българите - най-ниският дял в ЕС - смятат, че се провеждат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.

Докладът включва специална глава, посветена на обществените поръчки. Това е много важна област за икономиката на ЕС, тъй като приблизително една пета от БВП на ЕС се изразходва всяка година от публични образувания за закупуването на стоки, за услуги и строителни работи. Същевременно това е и област, която е предразположена към корупция.

В доклада се призовава към подсилване на етичните норми в областта на обществените поръчки и се предлагат подобрения в механизмите за контрол на редица държави-членки.

Корупцията подкопава доверието на гражданите в демократичните институции и във върховенството на закона, вреди на европейската икономика и лишава държавите от така необходимите данъчни приходи, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана в съобщението. Държавите от ЕС са извършили много през последните години, но днешният доклад показва, че това никак не е достатъчно, добавя тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във