Банкеръ Daily

Свят

ЕК не поръча допълнителни 100 млн. дози от АстраЗенека

Срокът за заявка на допълнителни сто милиона дози ваксина от производителя "АстраЗенека" изтече и Европейската комисия не го използва. Това съобщи днес говорител на комисията.

Той поясни, че до края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. До края на март производителят е доставил едва 30 милиона дози. До юли договорът предвижда осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Говорителят допълни, че всички усилия на ЕК сега са насочени към получаването на платените първи 300 милиона дози. По неговите думи се е състояла среща между представители на производителя и на ЕК по предприетата помирителна процедура, но откритите въпроси не са решени. Засега ЕК не е решила да предаде "АстраЗенека" на съд за неизпълнение на договора, поясни той.

Комисията обсъжда с държавите от ЕС следващите стъпки. Ако има дело, то ще бъде заведено от ЕК, а държавите могат да подкрепят иска, уточни говорителят.

Вчера "Политико" съобщи, че Европейската комисия се подготвя за съдебно дело срещу "АстраЗенека", като се позовава на дипломати от ЕС.

На среща на посланиците в сряда мнозинството от страните членки на ЕС са подкрепили идеята компанията да бъде съдена заради неуспеха й да достави обещаните дози ваксини на общността.

Целта на съдебното производство е "АстраЗенека" да бъде задължена да осигури дозите, заложени в договора с Евросъюза, е заявил неназован дипломат.

Други двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във