Банкеръ Daily

Свят

ЕК настоява всички държави да разследват Фолксваген

Всички страни членки да разследват колко автомобили на тяхна територия са снабдени с устройства за манипулиране на данните за вредни емисии на дизелови двигатели на "Фолксваген", призовава Европейската комисия. Изпълнителният орган предложи ново законодателство за затягане на тестовия режим на автомобилите и заяви, че ще бъде отговорност на държавите членки да го приложат.

"Приканваме всички държави членки да извършват разследване на национално ниво. Трябва да добием пълна представа за това колко превозни средства са били снабдени с подобни устройства, които нарушават европейското законодателство", заяви говорителят на Еврокомисията Лусия Клоде.

Апелът идва след като автомобилната компания потвърди, че има монтирано устройство със специален софтуер, известно като "defeat device". Въпросната джаджа е на конкретен модел дизелов двигател от 2008-а, с който са продадени близо 11 млн. коли по цял свят.

В момента Комисията проверява дали системата на ЕС за одобрение на нови модели за предлагане на пазара трябва да бъде променена. Освен това обявиха, че е свикана среща с националните отговорни органи. Все още обаче не е ясно кога точно ще се проведе тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във