Банкеръ Daily

Свят

ЕК настоя социалните мрежи да наложат цензура върху езика на омразата

Европейската комисия призова големите технологични компании "Фейсбук", "Туитър", "Гугъл", "Ютюб" и "Майкрософт" да ускорят прилагането на мерките срещу насаждане на омраза и подбуждане към тероризъм в интернет. От Комисията посочват, че в противен случай ще прибегнат към законодателни инициативи, които ще ги принудят да го направят.

През месец май бе подписано споразумение между технологичните компании и ЕС. Чрез него социалните мрежи бяха задължени в рамките на 24 часа да обработват сигналите за публикации, съдържащи език на омразата, расистки послания и подбуждане към тероризъм, както и да ги премахват, ако е необходимо. Според еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова, компаниите засега не спазват ефективно това споразумение. Пред "Файненшъл таймс" тя сподели, че администраторите в социалните мрежи успяват да разгледат едва 40% от сигналите за 24 часа.

Данните от доклад на ЕК показват, че видео платформата "Ютюб" се справя най-бързо с обработката на подадените жалби за публикации, провокиращи насилие, омраза и расизъм. Социалната мрежа "Туитър" е най-бавна при отстраняването на съдържанието. Този тип публикации се премахват най-бързо в Германия и Франция, а най-бавно това се случва в Италия и Австрия.

Докладът на ЕК идва на фона на засилените опасения от разпространението на фалшиви новини онлайн, най-вече чрез социалните медийни платформи като "Фейсбук". Германия също е изразила сериозни притеснения относно разпространението на расизъм и заплашително съдържание, насочено към бежанците в Европа.

"Последните седмици и месеци показват, че социалните медии трябва да приемат своята важна роля и да поемат своята отговорност, когато става дума за явления като онлайн радикализация, речта на омразата или фалшивите новини. Ако "Фейсбук", "Туитър" и "Майкрософт" искат впечатлят мен и министрите от ЕС, те трябва да действат бързо и да направят големи усилия през следващите месеци", коментира еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова, цитирана от "Файненшъл таймс".

Докладът на ЕК, касаещ езика на омразата в социалните мрежи, ще бъде обсъден от министрите на правосъдието от ЕС в четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във