Банкеръ Daily

Свят

ЕК може да приеме част от националните планове още през юни

Валдис Домбровскис

Европейската комисия може да приеме част от националните планове за възстановяване и устойчивост още през юни, това съобщи заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Ранното предаване на националните планове означава по-ранен достъп до финансиране от Фонда за възстановяване от пандемията на стойност 750 милиарда евро. 18 страни вече са изпратили в Брюксел проектите си, като едва шест  от тях са поискали заеми. Останалите ще разчитат на безвъзмездни субсидии. България все още не е предала своя план, заедно с още осем страни от блока. 

Европейският парламент настоява за достъп до националните стратегии и роля в оценката на предвидените в тях реформи и разходи.

Миналата седмица президентът Румен Радев даде публична заявка за промени в плана за възстановяване и устойчивост на България, като настоя да се вземат предвид направените от граждански и професионални асоциации "множество рационални предложения". 

Целта е служебното правителство може да се опита да премахне възможностите за корупция в най-големите проекти, а именно тези за енергийна ефективност, транспорт, хидромелиорации. Големи корупционни бомби по линия на енергийната ефективност са заложени не само в проектите в стълб "Зелена България", но и в проектите за модернизиране на учебните заведения, болниците, подкрепата за деинституционализацията на грижата за възрастните хора и хората с увреждания и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във