Банкеръ Daily

Свят

ЕК иска пари за защита на "меки" цели от терористи

Европейската комисия представи днес предложения за укрепване на борбата с тероризма, които предвиждат от европейския бюджет да бъдат отпуснати средства за защита на т. нар. "меки" цели - обществени места и критична инфраструктура.

Предвижда се да бъдат въведени допълнителни мерки за сигурността по гарите, покрай болниците и електроцентралите. Според ЕК е необходимо европейски експерти да посетят държавите от ЕС за оценка на състоянието на критичната инфраструктура и за изготвяне на съвети за укрепване на сигурността. Комисията предлага също служител по сигурността да пътува в търговските полети.

ЕК настоява държавите от ЕС да прилагат правилото за задълбочена проверка на всеки, който пресича външните европейски граници. Комисията съобщава, че ще изготви насоки за противодействие на разпространението на екстремистко съдържание онлайн, ще предложи мерки за връщане в обществото на затворниците с радикално поведение, както и обмен на опит между европейските държави за работа с техни граждани, участвали в бойни и терористични действия в чужбина.

Ще бъде предложено също държавите от ЕС да не издават разрешение за носене на оръжие на граждани, на които това е било отказано другаде в Европа. Догодина ще бъдат предложени правила за полицейско сътрудничество, за да се подобри противодействието на тероризма.

Комисията представи днес изводите от доклад за оценка на сигурността в ЕС в последната година. Отчита се, че е необходимо повишаване на защитата на физическата и цифровата инфраструктура, и на борбата с дезинформацията. ЕК изразява готовност да направи предложения, свързани с използването на нови технологии с отношение към сигурността като дронове. Комисията предвижда продължаване на усилията за свързване на базите данни в ЕС по въпросите на миграцията, сигурността и проверките по границите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във