Банкеръ Daily

Свят

ЕК готви ограничаване на вноса на енергоносители от Русия

Европейската комисия ще предложи утре мерки за разнообразяване на доставките на енергия в ЕС, за да ограничи вноса на енергоносители от Русия. Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че ЕК работи за осигуряване на защита за потребителите от растящите цени на енергията. Трябва да се отървем от зависимостта от руските изкопаеми горива, заяви Фон дер Лайен. По нейните думи утрешните предложения ще обхванат осигуряването на газ, както и развитието на инфраструктура, годна за пренос на водород.

Председателят на ЕК призова за масови инвестиции във възобновяема енергия и за повишаване на енергийната ефективност, включително с използването на изкуствен интелект. По нейните думи делът на газа и въглищата в енергията, използвана в ЕС, е голям и това ще се промени. Делът на възобновяемите ще се повиши драстично, заяви Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че комисията подготвя нови санкции срещу Москва, като същевременно проверява за "пробойни" във вече въведените европейски ограничителни мерки. Фон дер Лайен отчете, че приетите досега санкции са довели до срив на руската икономика.

Западните страни ще обявяват още санкции срещу Русия след инвазията в Украйна, заяви канадският външен министър Мелани Жоли по време на посещение в Румъния, предаде Ройтерс.

"Ние наложихме с Румъния чрез Европейския съюз много важни, сурови санкции и много скоро ще бъдат обявени още санкции", заяви Жоли на пресконференция, като добави, че страните от Г-7 и ЕС обмислят още ограничения, но не даде повече подробности.

Тя каза, че целта на санкциите е да задушат руската икономика и да накарат Русия да промени курса си спрямо Украйна.

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви на същата пресконференция, че в момента се обсъждат различни възможни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във