Банкеръ Daily

Свят

ЕК е против едностранни решения за пресичане на граници в ЕС

Едностранните решения не помагат, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод промените във възможността за пресичане на границите в ЕС заради пандемията. Той поясни, че няколко държави от ЕС са съобщили на комисията намеренията си да въведат допълнителни ограничения за свободата на движение.

Говорителят отбеляза, че Белгия едва снощи е съобщила на ЕК за намерението си да продължи забраната за пресичане на границата до април. Това решение бе взето от белгийското правителство преди седмица, а едва вчера медиите в страната го оповестиха заради неясни изявления на премиера Александер де Кро.

По думите на говорителя досега Германия не е изпратила съобщение за намеренията си да затвори границата с Чехия и част от Австрия. Той посочи, че ЕК настоява границите да не се затварят за пътуващите по работа.

Говорителят уточни, че комисията е поискала обяснения от Белгия. Той добави, че държавите от ЕС не трябва да въвеждат безусловни ограничения на пътуванията. По неговите думи европейският проект не е завършен, затова въпросите за общественото здраве не са в ръцете на ЕС, а на държавите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във