Банкеръ Daily

Свят

ЕК е готова да спре парите на Полша заради нарушенията й

Европейската комисия изложи своите възможности за реакция, вариращи от правни действия до удържане на средства, в отговор на решение на полски съд, което поставя под въпрос върховенството на законодателството на ЕС, и подчерта, че трябва да се предприемат действия за защита на общите ценности на блока, предаде Ройтерс.

"В момента Европейската комисия внимателно оценява това решение", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен днес.

Фон дер Лайен заяви, че решението на висши полски магистрати, което оспорва върховенството на законите на ЕС, е пряка заплаха за основите и единството на съюза.

В реч в Страсбург на пленарно заседание на Европейския парламент тя подчерта, че "ние не искаме и няма да допуснем да бъдат подложени на риск нашите общи ценности". По думите й върховенството на закона е "спойката", който държи ЕС цял. "Искаме силна Полша в единна Европа", заключи Фон дер Лайен.

Тя каза, че първият вариант са така наречените нарушения, при които Европейската комисия оспорва законно решението на Конституционния съд на Полша.

Друг вариант е механизъм за поставяне на условия и други финансови инструменти, при които средства от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване след пандемията ще бъдат отказани на Полша.

"Това са парите на европейските данъкоплатци. И ако нашият съюз инвестира повече от всякога, за да насърчи нашето колективно възстановяване, трябва да защитим бюджета на Съюза срещу нарушаване на върховенството на закона", каза фон дер Лайен.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки отправи днес в Страсбург критики по повод "шантажа" от страна на ЕС спрямо неговата държава в спора за върховенството на европейското право между ЕС и Варшава, чийто план за възстановяване е замразен от Брюксел.

В Европарламента полският премиер заяви, че "отхвърля този език на заплахи или на принуда". Той произнесе слово в защита на суверенитета на държавите спрямо Брюксел.

"Шантажът се превръща в обичаен метод за някои страни членки, основата на демокрацията не е такава", заяви Моравецки в половинчасовата си реч, приветствана от неговите привърженици.

Запитан за полския план за възстановяване, еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи днес, че европейската изпълнителна власт очаква "ясно послание" от Варшава за нейните съдебни реформи.

"Ще продължим да разискваме този план. Трябва да има както инвестиции, така и реформи, и тези реформи засягат независимостта на правосъдието, така че очакваме ясно послание по въпроса.

Анализът ще продължи", каза той пред АФП преди среща на европейски министри в Люксембург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във