Банкеръ Daily

Свят

ЕК договори и още 300 млн. ваксини от "Модерна"

Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с "Модерна" за допълнителна доставка на 300 милиона дози ваксина (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.). Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че до днес от одобрените в ЕС ваксини са доставени 33 милиона дози. Общо 22 милиона европейци вече са получили поне една доза ваксина, а седем милиона - и втора доза. Доставките ще се увеличат, скоро ще бъдат достъпни и нови ваксини, добави Фон дер Лайен.

Договорът също така дава възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.

Днешният договор с "Модерна" обогатява широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna.

Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2,6 милиарда дози, след като се докаже, че тези ваксини са безопасни и ефикасни, посочиха в съобщение от Европейската комисия.

По-рано днес стана известно, че "Пфайзер" и "Бионтех" са се договорили с ЕК да доставят на ЕС допълнителни 200 милиона дози от своята ваксина срещу Ковид-19. Европейската комисия също има възможност да поръча допълнителни 100 милиона дози.

"Пфайзер" вече се е ангажирала да достави 300 млн. дози на ЕС през 2021 г. съгласно първото споразумение, подписано миналата година. Допълнителните 200 милиона дози се очаква да бъдат предоставени също през тази година, като се очаква 75 милиона от тях да дойдат през второто тримесечие. Общият брой дози, които трябва да бъдат доставени на страните членки на ЕС до края на 2021 г., сега е 500 милиона.

Европейската комисия предложи днес план за готовност за биозащита, който предвижда ускоряване на одобрението на нови ваксини и разширяване на тяхното производство, подобрено проследяване на щамовете на вируса на ковид, както и необходимото за целта европейско финансиране.

Комисията предвижда поне 75 милиона евро да бъдат насочени за подробно изследване на пет на сто от положителните проби на заразени с новата болест. За проучвания и обмен на данни за щамовете ще бъдат осигурени 150 милиона евро. 

Предвижда се 16 държави от ЕС, заедно с Швейцария и Израел, да обменят лабораторни данни и наблюдения при разширяването на изследванията към младежи и деца. ЕК изразява очакване да сключи допълнителни и нови рамкови споразумения с производителите на ваксини, съобразени с новите вирусни щамове.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във