Банкеръ Daily

Свят

ЕК: България и Румъния са готови за Шенген

Европейската комисия е на мнение, че България и Румъния изпълняват необходимите изисквания да бъдат приети в Шенген. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Наташа Берто.

"Въпросът обаче, следва да бъде решен на политическо равнище от Съвета на ЕС и Европейския съвет", уточни тя. Говорителят на ЕК Маргаритис Скинас поясни в отговор на въпрос за бъдещето на Шенген, че комисията очаква предложението за разселването на мигранти в ЕС да послужи за запазването на зоната без гранични проверки.

Скинас определи Шенген като един от успехите на ЕС, който се оценява високо. По неговите думи ЕК има ясното очакване в понеделник на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъде постигнато решение по предложението на комисията за задължително квотно преразпределение на мигрантите.

"Сега не е време за самостоятелни решения, а за общоевропейски отговор", заяви Берто по повод предприетото от Дания временно затваряне на границата с Германия заради бежанския поток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във