Банкеръ Daily

Свят

ЕК благодари на Южна Африка, че не е скрила за Омикрон

Урсула фон дел Лайен

С откриването на щама Омикрон на вируса на ковид светът показа, че си е извлякъл поуки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се включи от Брюксел в извънредното заседание на Световната здравна организация.

Тя благодари на държавното ръководство на Южна Африка, което прозрачно сподели данните от изследванията, потвърдили откритието на новия щам. "Така се действа, за да има бърз световен отговор", заяви Фон дер Лайен.

"Тези действия със сигурност спасиха живота на много хора. Това е пример за международно сътрудничество в областта на здравеопазването", заяви Фон дер Лайен и отбеляза, че ЕС работи за разгръщане на производството на ваксини в Африка и Южна Америка. По нейните думи догодина ЕС ще осигури 700 милиона дози ваксина срещу новото заболяване за по-бедните държави по света.

 Според Световната здравна организация при "Омикрон" има риск от заразяване дори при преболедували ковид. СЗО препоръча да не се налагат прибързани забрани и призова за подход, основан на науката и риска. Въпреки това редица държави забраниха пътуванията от Южна Африка и съседите ѝ заради страха от новия вариант.

Опасенията са, че се увеличава  броят на страните в Европа, които съобщават за открити случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон, смятан за по-опасен поради по-бързото си разпространение в сравнение с варианта Делта. За първи засечен възможен случай на тази разновидност на вируса  бе съобщено в Швейцария, а Португалия обяви в понеделник установени 13 случая на Омикрон - всички свързани с играчи и служители на лисабонския футболен отбор "Белененсиш". Шотландското регионално правителство каза, че има 6 случая на този вариант на коронавируса в британската провинция. С това заразените с варианта Омикрон в Обединеното кралство стават общо девет. 

Нидерландия в петък затегна мерките заради новия вариант, а Япония затвори границите си за чужденци. Мярката се предприема засега за три седмици.

Президентът на Южна Африка осъди забраните за пътуване от страната му и призова те незабавно да бъдат отменени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във