Банкеръ Daily

Свят

ЕК: Ако цените на ваксините не бяха тайна, нямаше да има договори

Ако не бе прието условието за поверителност на споразуменията между Европейската комисия и производителите на ваксини срещу Ковид, нямаше да има споразумения. Това заяви днес говорител на ЕК по повод съобщенията за изтичане на данни за цените на договорените ваксини.

Поверителността е в интерес на производителите и на преговорите за бъдещи споразумения, заяви говорителят. Той не пожела да посочи какво следва при нарушаване на точката за тайна на условията. Разбираме обществения интерес цените да бъдат известни и не поставяме това под съмнение, допълни говорителят.

Както стана известно по-рано днес, белгийският държавен секретар Ева де Блекер разпространи в Туитър цените на ваксините за ЕС. Цените са залегнали в предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия, с които се дава възможност държавите от ЕС да купят ваксини.

Европейският парламент настоя преди няколко седмици ЕК да обнародва условията на споразуменията. Комисията отказа с обяснението, че това е търговска тайна, но предостави всички данни на държавите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във