Банкеръ Daily

Свят

Ейбрахам Линкълн слага край на робството в САЩ с Прокламацията за освобождение

"Линкълн Мемориал" в парка "Национален мол" в столицата Вашингтон

На днешния ден през 1922 г. във Вашингтон е открит Мемориалът на Ейбрахам Линкълн.

"Линкълн Мемориал" е паметник, построен в чест на Ейбрахам Линкълн - 16-ят президент на Съединените американски щати. Намира се в парка "Национален мол" в столицата Вашингтон, окръг Колумбия. Днес той е популярно място за посещение от туристите.

"Линкълн Мемориал" е построен по подобие на храма на Зевс в Олимпия, Гърция. Той е бил сред на най-големите в Древна Гърция, тук се е намирала статуята му - едно от чудесата на света. Това е мястото, на което са се провеждали Олимпийските игри в древността.

"Линкълн Мемориал" е заобиколен от 36 колони, колкото са били щатите в САЩ по негово време, високи са 37 фута (11 м). Пред фасадата се намират главните стълби към храма. Скулптурата на Линкълн, седнал на стол, е част от мемориала. Тя е висока е 6 м и широка 6 метра. Изваяна е от 28 блока бял мрамор. Следните думи са изписани на стената над скулптурата:

”В този храм

както в сърцата на хората

за които е спасил съюза

паметта на Ейбрахам Линкълн

е съхранена завинаги”.

Ейбрахам Линкълн (Abraham Lincoln) (12 февруари 1809-15 април 1865 г.), известен с прякорите си Честния Ейб, Ковача на огради (Rail Splitter) или Великият освободител е шестнадесетият (4 март 1861-15 април 1865 г.) президент на САЩ и е първият избран държавен глава от Републиканската партия.

Линкълн твърдо се противопоставя на робството, особено в новоприсъединените към Съюза територии и победата му на президентските избори през 1860-а допълнително поляризира нацията. Преди церемонията по встъпването му в длъжност седем южни щати се отцепват от САЩ и формират Конфедеративните американски щати като включват в границите си голям брой фортове и друга значима собственост. Тези събития скоро водят до Американската гражданска война (1861-1865 г.), въпреки че самият Линкълн е твърдо против войната и лозунгът под който преминава управлението му е за обединяване на нацията.

Линкълн е изключителен политик, който се доказва като лидер по време на война. Той лично направлява военните действия и така води силите на Съюза до победа над Конфедерацията.

След убийството в театъра, тялото на Линкълн е положено във влак, който преминава през няколко щата в грандиозна погребална церемония по своя път към Илинойс. Нацията оплаква човека, който е смятан от мнозина за спасителя на САЩ. Той е погребан в Оук Ридж Семетри (Спрингфийлд), където за него е изградена през 1874 година 54-метрова гробница. За да се спрат множеството опити за кражба на тялото на Линкълн с цел откуп, синът му Робърт Тод Линкълн го ексхумира и погребва наново в дебел няколко фута бетонен саркофаг.

Смъртта на Линкълн го превръща в мъченик за мнозина. Днес е считан за втория най-добър президент след Джордж Вашингтон. Неговите поклонници го виждат като фигура с класически ценности - честност, откровеност, уважение на личните и на правата на малцинствата, а и на човешката свобода като цяло.

Линкълн е президентът, който обявява Денят на благодарността за национален празник, създава Департамента на земеделието (макар и не с ранг на част от Кабинета), съживява националното банкиране и банки и приема Западна Вирджиния и Невада за щати. Той насърчава усилията за експанзия в Северна Америка на белите заселници като подписва Закона за участъците земя през 1862 година. Но той все пак е най-известен с ролята си при слагане на край на робството в САЩ с подписването на Прокламацията за освобождение като доста прагматична стъпка по време на войната, което поставя основите за пълно премахване на робския режим.

Линкълн е бил висок 6 фута и 4 инча или 192 сантиметра и до момента е най-високият американски президент.

Някои търсят паралели между Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди. Първият е избран за конгресмен през 1846 г., а Джон Кенеди - през 1946 година. Линкълн става президент след изборите през 1860 г., а Кенеди - през 1960-а. Двамата президенти били смъртно ранени в петък с куршуми, попаднали в задната част на главата, в присъствие на жена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във