Банкеръ Daily

Свят

ЕИБ ще кредитира зелени проекти с 1 трилион евро

Правителствата в ЕС одобриха "зелена пътна карта" за кредитната институция на блока, която ще спре да финансира проекти за изкопаеми горива и разширяване на летища, предаде Ройтерс. 

Предвидените 1 трилион евро ще бъдат инвестирани до 2030 година за проекти, насочени към климата, биоразнообразието и устойчивостта. А до края на годината всички дейности по финансирането ще бъдат приведени в съответствие с Парижкото споразумение.

"Това е ключов принос за водещата роля на Европа по пътя към декарбонизация и зелена, устойчива и социално приобщаваща икономика", коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Екологичните групи приветстваха предложенията на ЕИБ миналата година, но заявиха, че окончателната версия е лишена от някои от първоначалните амбиции. Крайният срок за спиране на финансирането на нефтени и газови проекти се е удължил с една година, а някои други вредни проекти ще получават подкрепа до 2022 г. Те се оплакаха, че пътното строителство също ще продължи чрез подобно финансиране.

В началото на година бе обявено, че ЕС ще отдели една четвърт от бюджета си за борба с климатичните промени. За целта ще бъде създадена схема за пренасочване на 1 трилион евро за инвестиции, които да направят икономиката по-екологична в следващите десет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във