Банкеръ Daily

Свят

Египетският президент си осигури преизбиране с 95 на сто

Абдел Фатах ас Сиси

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси е на път да бъде преизбран с очакваната убедителна победа в изборите, завършили снощи, сочат предварителни оценки, цитирани от Ройтерс, след затварянето на изборните секции.

Според някои частни телевизионни канали Сиси може би е получил около 95 или повече процента от подадените гласове. Самият президент направи високопарно изявление, изразявайки гордост от начина, по който египтяните са се проявили по време на изборите.

"Гласът на египетските маси несъмнено свидетелства за факта, че волята на нашата нация отново се прояви като несломима - писа той в Туитър. - Сцените с египтяните в избирателните секции са за мене извор на гордост и чест и са неоспоримо доказателство за величието на нашата страна, която дава кръвта на най-славните си синове, за да можем ние да прескочим в бъдещето."

Часове преди закриването на секциите избирателната комисия издаде последен настойчив призив към хората да гласуват, надявайки се да повиши избирателната активност, която Сиси смята за особено важна, за да бъде легитимирана победата му. В последния момент гласуването бе продължено с един час, съобщи египетската агенция МЕНА, цитирана от Ройтерс.

Изборите продължиха три дни. След първите два пред урните се явиха около 21 на сто от избирателите. Шефовете на някои правителствени институции дадоха на служителите си половин почивен ден в понеделник и им наредиха да гласуват и "да не се връщат на работа без мастило по пръстите си". На следващия ден ръцете им са били проверени дали са маркирани с мастило, че са гласували.

За вчерашния последен ден засега няма данни за активността. Според западен дипломат тя е останала на същото ниво, като в някои центрове вчера е достигнала 30 процента. Според изборен наблюдател в три секции в Александрия в късния следобед днес тя е достигнала близо 34 на сто.

Официални резултати се очакват на 2 април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във