Банкеръ Daily

Свят

Египетски съд свали ареста на контейнеровоза Ever Given

Cъдът в град Исмаилия по икономически и търговски въпроси официално свали във вторник ареста на контейнеровоза Ever Given, който през март за шест дни блокира корабоплаването през Суецкия канал. Това съобщава египетският информационен портал Youm7.

Припомняме, че на 23 март контейнеровозът Ever Given заседна заради силен вятър и пясъчна буря напряко в Суецкия канал и  блокира придвижването по южната част на канала на 150 кораба.Шест дни бяха необходими за отблокиране на канала. За това време се образува опашка от над 400 морски съда, като опашката се „разтегна“ почти до Индия.

Както се отбелязва, "председателят на съда съветник Омар ал Кади официално е одобрил подаденото от управлението на канала заявление за отмяна на ареста, така че на 7 юли контейнеровозът да може да напусне водната артерия на Египет и да завърши своя маршрут по трасето до Нидерландия".

Още на 4 юли ръководството на канала съобщи, че Ever Given ще напусне главната водна артерия на Египет на 7 юли след подписано споразумение. Според източници на телевизионния канал Al Arabiya, съгласно постигнатата договореност между управлението на канала и компанията собственик на контейнеровоза, ще бъде изплатена компенсация в размер на 540 млн. долара за причинените на водната артерия щети. Но сумата на компенсацията засега не се съобщава. От управлението на канала съобщават, че контейнеровозът ще напусне канала, съпроводен от два буксира-тласкачи и двама опитни лоцмана, които ще го преведат през Суецкия канал.

Управлението на канала поиска след инцидента от собственика на морския съд компенсация в размер на 916 млн. долара за нанесените щети, а също така и за разходите по отблокиране на канала. През месец май управлението на канала се съгласи да намали сумата на компенсациите до 550 млн. долара с условието, че 200 млн. долара ще бъдат изплатени като залог кеш, а останалите 350 млн. долара ще постъпят по-късно като банкови акредитиви по безкасови плащания.

На контейнеровоза бе наложен арест, като през цялото това време той бе закотвен в района на Голямото и Малкото Горчиви езера между две части - северна и южна, на канала.

 

Исмаилия

е град в Североизточен Египет. Главен град е на едноименната административна област. Разположен е на западния бряг на Суецкия канал, приблизително по средата между градовете Суец и Порт Саид. Столицата Кайро, с която се свързва чрез удобна магистрала, е разположена на около 100 км югозападно от Исмаилия. Пътят минава през урбанизирана територия. Населението на Исмаилия е 397 446 души.

Исмаилия е основан през 1863 г. по време на строителството на Суецкия канал. В Исмаилия е разположена администрацията на управлението на Суецкия канал. Градът е изключително озеленен, много красив, с много запазени къщи в европейски стил, в които са живеели строителите европейци. Днес градът е курортен център за отдих на средния и висшия елит на Египет. С множество прекрасни вили по бреговете на езерото Тимсах (едно от Горчивите езера), което е част от Суецкия канал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във