Банкеръ Daily

Свят

Египет, Германия, Франция и Йордания ще съживяват мирните преговори за Близкия изток

Кайро

Египет прие външните министри на Германия, Франция и Йордания на среща за обсъждане на начините да бъдат съживени преговорите между Израел и палестинците, седмица преди да встъпи в длъжност избраният за президент на САЩ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Външното министерство в Кайро поясни, че целта на срещата е да бъде отправен призив към израелци и палестинци да договорят "справедливо и цялостно политическо споразумение", чиято основа да бъде създаването на палестинска държава със столица Източен Ерусалим върху териториите, превзети от Израел през войната в Близкия изток от 1967 г.

През мандата на все още действащото правителство на президента Доналд Тръмп палестинците понесоха много разочарования и недоволстваха от произраелските според тях стъпки на Вашингтон.

Тръмп пренебрегна Палестинската власт, призна Ерусалим за израелска столица и премести американското посолство от Тел Авив там, оряза финансовата помощ за палестинците и обърна курса по въпроса за легитимността на израелските селища върху териториите, за които претендират палестинците.

Миналия месец египетският президент Абдел Фатах Сиси заяви, че Кайро работи за решаване на израелско-палестинския конфликт чрез съвместното съществуване на две държави, "отчитайки промените в регионален и международен план". Под последното очевидно се имаше предвид избирането на Байдън и установяването на дипломатически отношения между Израел и четири арабски страни - Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко.

Френското външно министерство заяви относно днешната среща, че на нея ще бъдат обсъдени начини да бъдат накарани израелците и палестинците да възстановят диалога и по този начин да се надгради върху "положителния регионален контекст" след неотдавнашните споразумения за нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави.

"Същевременно става дума и за допринасяне за съживяването на диалога между израелци и палестинци с оглед на уреждането на конфликта в рамките на международното право", заяви ведомството.

Преди да отпътува вчера за Кайро, германският външен министър Хайко Маас написа в Туитър, че министрите ще обсъдят "кои конкретни стъпки" биха могли да помогнат за изграждането на доверие между израелците и палестинците.

През септември палестинският президент Махмуд Абас призова в началото на 2021 г. да бъде свикана международна конференция за започване на "истински мирен процес" на основата на резолюциите на ООН и миналите споразумения с Израел. Палестинците повече не гледат на САЩ като на честен посредник.

Миналия месец палестинският външен министър Рияд ал Малки заяви, че Палестинската власт е готова да си сътрудничи с бъдещото правителство на Байдън, и призова Израел да се върне към преговорите за уреждане на израелско-палестинския конфликт на основата на обособяването на две отделни държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във