Банкеръ Daily

Свят

Ефективността на ваксината на Пфайзер спада за 6 месеца до 47%

Ефективността на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за предотвратяване на инфекцията от коронавирус спада от 88 на сто до 47 на сто шест месеца след втората доза, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни, публикувани от здравните агенции на САЩ в медицинското сп."Лансет".

Преди това данните бяха оповестени през август.

Анализът сочи, че ефективността на ваксината за предотвратяване на хоспитализация и смърт от коронавирус остава висока до 90 на сто поне за шест месеца, дори и за силно заразния вариант Делта на новия коронавирус.

Според данните спадът се дължи повече на намаляващата ефективност, отколкото на разпространението на по-силно заразни варианти, посочват учените.

Изследователи от "Пфайзер" и "Кайзер Пърманенте" са изследвали електронните здравни досиета на близо 3,4 милиона души за периода декември 2020 г. и август 2021 г.

"Специфичният анализ за вариантите ясно показва, че ваксината на "Пфайзер/"Бионтех" е ефективна срещу всички налични варианти, предизвикващи тревога, включително и срещу варианта Делта", каза Луис Джодар, старши вицепрезидент и главен медицински специалист на ваксините "Пфайзер".

Република Северна Македония не планира въвеждането на нови антиковид мерки поради намаляване на броя хоспитализирани и липсата на натоварване в болниците, съобщи междувременно министърът на здравеопазването Венко Филипче, цитиран от агенция МИА.

Той съобщи, че трета доза "Пфайзер" ще бъде препоръчана за всички граждани, без оглед на възрастта и наличието на хронични заболявания.

От следващата седмица около 8200 ученици ще бъдат тествани, за да се получат данни за разпространението на вируса в училищата, добави Филипче.

Според министъра на здравеопазването положението със заразата сега е стабилно, тъй като от известно време има почти идентичен брой нови случаи - между 450 и 500 дневно, но навсякъде в страната е все по-малък броят на лекуваните в болница, като в момента той е около 500. Според министъра някои клиники вече се връщат към нормална работа и няма да приемат ковид пациенти.

В понеделник в страната са регистрирани нови 185 случая от 1876 теста, както и 523 оздравели и 12 починали. Напълно ваксинирани в страната са 734 000 граждани, а страната има на разположение около 260 хиляди дози "Пфайзер", 45 хиляди дози "Синовак" и 100 хиляди дози "Астра Зенека".

Facebook logo
Бъдете с нас и във