Банкеръ Daily

Свят

Едва ли пускането на "Северен поток - 2" ще измени текущата ситуация на пазара на газ

Пускането на "Северен поток - 2" ще позволи пазарът да се насочи в правилната посока, но както и преди има съмнения, че това ще помогне кардинално да се измени сегашната ситуация на пазара на природен  газ. Такова мнение е изказала финансовият директор на германския концерн Uniper (един от европейските партньори на "Газпром" по проекта "Северен поток - 2") Тиина Туомела.

"Ако той започне да работи, то това ще даде възможност да се предложат дополнителни количества и това ще насочи пазара в правилната посока. Но аз мисля, че все още е съмнително, ще може ли това напълно да промени картината. Всичко зависи още и от това, каква ще бъде зимата, както и какви като цяло ще бъдат търсенето и предлагането", е казала тя.

Освен това, влияние върху пазара ще оказват и очакванията за доставки на втечнен природен газ в Европа през зимата, е добавила топ мениджърът на Uniper. Припомняме, че обемите на втечнен газ от САЩ и Катар за Европа намаляха, тъй като тъсенето и цените в Азия и Китай са много по-атрактивни. Освен това силно е намаляло и собственото производство на природен газ на Стария континент.

Туомела е отбелязала, че първата тръба на "Северен поток - 2" е готова за започване на търговски доставки, но сроковете за сертификация на газопровода оказват влияние върху това, дали „Газпром" ще може да достави значителни допълнителни обеми газ в Европа през тази зима.

Трябва обаче да се има в предвид и това, че "газовият портфейл на Uniper не е свързан директно с пускането на газопровода "Северен поток - 2", е подчертала финансовият директор на германския концерн.

На прага на зимата рязкото повишение на цените на синьото гориво се оказа в центъра на вниманието на основните вносители на природен газ - преди всичко европейските държави.

Няколко причини доведоха до тази енергийна криза.

В средата на септември газохранилищата в ЕС се оказаха запълнени на около 70%, като година по-рано този показател превишаваше 80 процента. Това се случи заради ненормално студената зима на 2020-а и пролетта на 2021 година.

През лятото пък имаше високи темпуратури и почти безветрено време. Те намалиха производството на ВЕЦ-овете и ветрогенераторите. И всичко това даде своя „принос“ в търсенето на природен газ.

Ситуацията се изостря и неопределеноста в метеорологичните прогнози. В много от тях се съобщава за предстоящи сурови студове. А такава една опасност прави потребностите от  природен  газ още по-големи.

Влияние ще оказва и отказът на Европа от по-скъпите, но екологично опасни, суровини като мазута и въглищата в условията на преход към "зелена" икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във