Банкеръ Daily

Свят

Едва ли ЕС ще наложи санкции на Турция, колкото и Ердоган да обижда Макрон

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече френския си колега Еманюел Макрон "бреме за Франция" .

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обсъди в телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу отношенията на Анкара с Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Преди Европейския съвет на 10 и 11 декември министър Льо Дриан е припомнил френските и европейски изисквания Турция да изясни позициите си по редица въпроси, ако желае възобновяване на конструктивните отношения с ЕС. Няколко страни от общността, най-вече Франция, Гърция и Кипър, таят надежда, че на срещата на върха ще бъде постигнато споразумение за санкции за Анкара. Според анализатори обаче това е малко възможно. Първо защото Турция държи коза с мигрантите и второ заради търговски интереси.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече френския си колега Еманюел Макрон "бреме за Франция" и пожела на гражданите на страната "да се отърват по-бързо от него". По-рано той го посъветва "да отиде на психиатър". Помолен да коментира изказването, френският лидер заяви в интервю за интернет изданието "Брют", че вярва в уважението и подчерта, че размяната на обиди между политически лидери не е най-добрият подход.

Въпросът за оръжейното ембарго върху Турция беше повдигнат от Гърция на срещата на върха през октомври, искане, което в крайна сметка беше блокирано от Германия, Италия, Испания и Унгария. Според говорителя на гръцкото правителство Стелиос Пецас, премиерът Кириакос Мицотакис ще повдигне въпроса отново на срещата на 10 до 11 декември, която ще разгледа и отношенията между Брюксел и Анкара.

Мицотакис наскоро подчерта, че европейските държави не трябва да доставят боеприпаси на държава, която може да ги използва срещу други държави-членки.

Анализатори смятат, че не са изключени “леки санкции“ срещу отделни лица, подобни на тези, наложени на Турция заради незаконните сондажи на газ край Кипър. Тези санкции обаче не успяха да стреснат Анкара.

На срещата си в Брюксел лидерите от ЕС ще разгледат всички мерки за въздействие върху Турция, главно заради действията й в Средиземноморието. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза по-рано, че на срещата гръцкият премиер ще настоява за санкции и въвеждане на оръжейно ембарго срещу Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във