Банкеръ Daily

Свят

Едва десетина процента от пълнолетните в ЕС са ваксинирани досега

Европа изостава в процеса на ваксиниране на гражданите си. Първо бяха проблемите с доставките, след това с разпределението между отделните държави, после недобрата организация на ваксинационната кампания, откриха се и странични явления в някои ваксини, което наложи временно спиране на използването им, докато преминат нови изпитвания и т.н.

В крайна сметка досега ваксинираните срещу Ковид-19 в Европейския съюз са 170 милиона, но едва 30 милиона са получили по две дози. Това съобщава БТА, като цитира изказване на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис пред евродепутатите от комисията по околна среда, обществено здраве и сигурност на храните.
Тя се надява скоро в ЕС да може да се ваксинират по три милиона души на ден. Основание за това и дава факта, че производството на ваксини в ЕС се увеличава и затова ще бъде възможно "Пфайзер" да достави по-рано допълнителни 50 милиона дози.
Кириакидис отбелязва, че продължават и преговорите за доставка на 1.8 млрд. дози ваксини до 2023 година.

По-рано този месец от Европейската комисия съобщиха, че ще се насочи в бъдещите договори за доставка към доказалите сигурността си технологии на основата на възпроизводство на протеиновия шип, т.нар. "месинджър-РНК", или mRNA. Такива ваксини произвеждат "Пфайзер" и "Модерна" от одобрените в ЕС препарати. В момента всички утвърдени за използване ваксини се прилагат само при хора, навършили пълнолетие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във