Банкеръ Daily

Свят

Едуард Сноудън се надява Макрон да му даде убежище във Франция

Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън изразява надежда, че ще получи убежище във Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

В интервю за радио "Франс ентер" той казва, че "ще му е приятно", ако френският президент Еманюел Макрон направи жест и му позволи да живее във Франция.

Интервюто ще бъде излъчено в понеделник, но извадки от него бяха публикувани снощи в акаунта на медиата в "Туитър". Не е уточнено кога и къде е взето интервюто.

Едуард Сноудън живее в Русия от 2013 г., след като разкри пред световни медии подробности за тайните програми за наблюдение на разузнавателните агенции на САЩ. Мнозина правозащитници го възприемат като герой, но американските власти искат да го съдят за шпионаж, припомни Ройтерс. 

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън е успял да изнесе секретни данни от сградата й, като ги е прилепял под стикерите на вълшебни кубчета, в чорапите си и дори ги е скривал в бузите си.

Това разкрива самият той в интервю пред "Зюддойче Цайтунг".

36-годишният мъж ще публикува мемоарите си след няколко дни. През 2013 година той успява да криптира и да оповести секретните данни на АНС. Съхранявал ги е на изключително малки микро и мини SD карти памет.

Първоначално Сноудън подарявал на колегите си вълшебни кубчета.

"Те бяха навсякъде и пазачите бяха свикнали да ги виждат. Бях станал известен като "Магьосникът с кубчетата"", казва американският журналист. Картите се побирали под стикерите на кубчетата.

Докато работел за ЦРУ в Женева през 2000 г., били шпионирани както ООН, така и швейцарски компании и банки, казва още Сноудън пред репортери, предава швейцарският всекидневник "Тагес Анцайгер".

Агентите били хакнали компютри на делегати в ООН чрез заразени USB стикове. В Женева се намира европейското седалище на ООН.

Американците опитали да привлекат швейцарски банкер, който да им разкрие саудитските сметки. Канили го в стриптийз клубове и на алкохолни турове. Опитът им обаче останал неуспешен.

В мемоарите си Сноудън разказва за "дипломатическото влияние, икономическия шпионаж, социалния контрол, накратко: става въпрос за властта".

През последните години Сноудън живее в Русия, за да избегне арест в САЩ за шпионаж. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във