Банкеръ Daily

Свят

Едуард Прескът е с Нобел за откриване на движещите сили зад бизнес циклите

На днешния ден през 1940 г. в Глен Фолс, щата Ню Йорк, САЩ, е роден американският икономист  Едуард Кристиан Прескът (Edward C. Prescott). За своя принос към динамичната макроикономика той получава през 2004 г. заедно с норвежецът Фин Ел Кидланд Нобеловата награда за икономика.

Едуард Прескът е учил в Университет „Карнеги Мелън“ (Carnegie Mellon University, или Carnegie Mellon) - частен изследователски университет в Питсбърг, Пенсилвания, в Принстънския университет (Princeton University) - частен университет в град Пристън, щата Ню Джърси, и в Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT) - американски частен университет в Кеймбридж, Масачузетс. 

Известен е с научната си работа в областта на динамична макроикономика – постоянство на икономическата политика във времето и движещите сили зад бизнес-циклите.

Кидланд и Прескът изследват причините икономиката да не се развива равномерно, а винаги след фазите на бурно развитие да следват фази на рецесия. Те стигат до заключението, че причината за това е в тласъкообразното развитие на новите технологии. По този начин се променят цените, производителността и заплатите и така предизвикват нов цикъл на икономическа конюнктура. 

Друга област на изследване е влиянието на паричната политика и икономическата политика върху тези цикли.

Според шведската Кралска академия на науките двамата учени по съвсем нов начин са успели да анализират структурата на икономическата политика и движещите сили в бизнес циклите. С изследванията си те са повлияли на икономическите реформи в редица държави като Великобритания, Нова Зеландия, Швеция и страните от еврозоната.

Прескът е работил в Аризонския държавен университет - Темпе, САЩ, и в Банка на федералния резерв - Минеаполис, САЩ.

Едуард Прескът е член  на Националната академия на науките на САЩ от 2008 година.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във