Банкеръ Daily

Свят

Една шеста от връщащите се европейски джихадисти са от Косово

Една шеста от джихадистите, връщащи се в Европа от бойните полета в Сирия и Ирак, са от Косово, предаде Танюг, позовавайки се на Гласа на Америка на албански език.

Според проучване на американския експерт по сигурността Адриан Щуни най-много бойци и техни жени и деца, връщащи се от Сирия и Ирак в Европа, има в Западните Балкани и най-вече в Косово, където представляват риск за сигурността.

Според последни проучвания в Западните Балкани са се върнали около 460 души, воювали на страната на "Ислямска държава" и "Ал Кайда", и техни жени и деца, 260 са загинали в сражения, а 500 все още се намират в конфликтните зони в Сирия и Ирак.

В Косово са се върнали около 250 души на фона на около 1500 в цяла Европа.

Щуни смята, че връщането на тези хора в Косово е голям проблем, за който Прищина няма нито пари, нито специалисти, и затова се нуждае от помощ от Европейския съюз. При това според него фокусът не трябва да се поставя само върху бойците, запазили своята идеология, но и върху жените, които също са били индоктринирани в конфликтните зони. Още по-голям проблем са децата, които без необходимата рехабилитация и психологическа помощ, която е дълготраен процес, не могат дори да тръгнат на училище.

"Трябва да разберем, че това не е група, която от само себе си ще изчезне, това е гангрена, която вече заплашва балканското общество", казва Щуни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във