Банкеръ Weekly

Свят

Единен фронт срещу Тръмп от София

Лидерите, строени за "семейна снимка" в българската столица.

Лидерите на Европейския съюз демонстрираха единен фронт срещу решенията на американския президент Доналд Тръмп страната му да излезе от споразумението за иранската ядрена програма и да предприеме мерки срещу европейския износ за Съединените щати. Това стана ясно след проведената в София среща на върха ЕС - Западни Балкани. Както и че съюзът потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

Всички в общността споделят виждането, че иранското споразумение не е перфектно, но смятаме, че трябва да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси - като програмата му за балистични ракети, каза германската канцлерка Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че "ние ще работим за запазване на споразумението от 2015-а, каквото и да решат американците". Той също отбеляза, че се работи за по-широко споразумение, което да допълни това от 2015-а, като включи ограничение за иранската ядрена програма и след 2025-а.

С Меркел и Макрон по този въпрос се е съгласила и британският премиер Тереза Мей, съобщи нейната говорителка. "Тримата лидери се ангажираха да работят с останалите страни по споразумението за тази цел. Те подчертаха, че Иран трябва да продължи да спазва своите задължения по него", каза тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е следващият председател на ЕС за шест месеца от 1 юли, отбеляза, че споразумението е добро за сигурността на Европа, защото гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрени оръжия. "Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой засега не може да каже дали ще успеем, но ще положим всички усилия за целта", изтъкна Курц.

Ръководителите на Европейския съюз също така призоваха от София американския президент да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета". "Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", обяви френският президент Еманюел Макрон. "Не мисля, че трябва да обсъждаме едно или друго съображение, когато то противоречи на законите на международната търговия - добави той. - Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна обстановка."

С него се съгласи и Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", заяви тя пред журналисти.

Евросъюзът приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с европейските ценности и принципи, както и с визията за силна, стабилна и обединена Европа, основана на нашите исторически, културни и географски връзки и взаимни интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката, се казва в приетата от лидерите на блока декларация.

Ще бъдат подписани и редица анекси към нея, свързани с един от най-важните приоритети на българското европредседателство - а именно проекти в инфраструктура, дигитални технологии, транспорт и енергетика. ЕС е потвърдил своята готовност да финансира тези проекти чрез т.нар. хибридно финансиране заедно със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че на срещата е било обсъдено съюзът да финансира изграждането на инфраструктура на Балканите за 10 млрд. евро.

След форума трябва да бъде обявена Софийската програма за Западните Балкани, в която да са включени всички инфраструктурни проекти със срокове и финансиране. Според предварителни изчисления те ще са на стойност 30 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във