Банкеръ Daily

Свят

Един загинал и над сто арестувани в протестите в Куба

Един човек е загинал, а над сто души все още са били задържани в Куба към вчерашна дата. Мобилният интернет остава прекъснат два дни след антиправителствените демонстрации. Критикувани от САЩ, кубинските власти обаче отричат в страната да има "социална експлозия", предаде Франс прес.

Трийсет и шест годишният мъж почина, докато участваше в понеделник в протест в Ла Гуинера - предградие на столицата Хавана, където се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията. Вътрешното министерство изрази "съжаление за тази смърт". Има и ранени при сблъсъците.

"На 11 юли в Куба нямаше социална експлозия, нямаше заради волята на нашия народ и подкрепата на нашия народ за Революцията и за неговото правителство", заяви на пресконференция външният министър Бруно Родригес.

Това бяха "безредици в твърде ограничен мащаб", отбеляза той и увери, че "страната е в абсолютно нормално състояние".

Също като президента Мигел Диас-Канел, говорил по-рано, Родригес обвини Вашингтон, че със санкционната си политика и чрез кампания в интернет е предизвикал безпрецедентните демонстрации в неделя в близо 40 градове и села, придружени с викове "Гладни сме", "Свобода" и "Долу диктатурата".

Според протестното движение "Сан Исидро" във вторник близо 130 души все още са били задържани или обявени за изчезнали. Сред тях са и трима от най-видните дисиденти в Куба, съобщи мадридският в. А Бе Се.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес призова вчера кубинските власти незабавно да освободят Камила Акоста - кубинска журналистка от А Бе Се, задържана в Хавана, докато отразявала гражданските протести. Премиерът на Испания Педро Санчес прикани кубинските власти да зачитат правото на жителите на страната "свободно да излизат на демонстрации".

Вчера в Хавана видимо цареше спокойствие, все още при засилено присъствие на полицаи, военни и цивилни агенти. Достъпът до интернет, който е важен фактор за протестите, обаче остава блокиран. Специализираният център за мониторинг "Нетблокс" съобщи за смущения в основните социални мрежи и платформи за комуникация като УотсАп и Фейсбук.

Вашингтон призова бързо да бъдат възстановени "всички средства за комуникация онлайн и офлайн", но предупреди, че няма да приеме кубинци, опитали се да избягат по море от своята обхваната от криза страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във