Банкеръ Daily

Свят

Един от парижките нападатели бил в лагер на "Ал Кайда"

Един от двамата братя, заподозрени в убийството на 12 души при атентата срещу френското сатирично списание "Шарли ебдо", е посетил Йемен през 2011 г., за да се обучава с местния клон на "Ал Кайда", съобщиха близки до разследването американски и европейски източници, цитирани от Ройтерс.

Според тях 34-годишният Саид Куаши е прекарал няколко месеца в Йемен, където се е обучавал с Ал Кайда на Арабския полуостров - АКАП.

Той и брат му, 32-годишният Шериф, са издирвани в Северна Франция, където са локализирани двамата предполагаеми извършители на атентата от сряда в Париж посред бял ден. Над 80 хиляди души участват в операцията по залавянето на братята.

Двамата заподозрени са родени във Франция в семейство на родители алжирци. И двамата братя са били известни на полицията.

Шериф е лежал 18 месеца в затвора за опит да пътува до Ирак преди десетина години да се бие на страната на ислямистка групировка. Освен това двамата братя от години са били в черния списък на САЩ за терористи.

След като Саид Куаши се завърнал във Франция от Йемен, двамата братя се въздържали от дейности, които биха привлекли вниманието на френските сили на реда или разузнавателни агенции.

Според източниците в месеците преди нападението от сряда двамата мъже не са били третирани като приоритетни цели от френските агенции за борба с тероризма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във