Банкеръ Daily

Свят

Един от обвинените за свалянето на МН17 над Украйна отрече вината си

Игор Гиркин - "Стрелков"

Един от посочените от холандската прокуратура за виновник за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Украйна, извършващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, отрече украинските сепаратисти да са виновни, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Руснакът Игор Гиркин, военачалник на бунтовниците и сочен от разследващите като един от основните заподозрени за трагедията, заяви днес пред АП и "Интерфакс": "Всичко, което мога да кажа е, че Боингът не е свален от бунтовниците".

Бившият командващ посочи, че не е бил привличан като свидетел в международното разследване, предаде БТА.

Известен с бойното прозвище "Стрелков" Игор Гиркин е бивш полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, който доброволно взима участие в проруския бунт през 2014 г. в Източна Украйна.

Заемал поста министър на отбраната на самозваната Донецка народна република по времето на свалянето на малайзийския Боинг през юли 2014 г., Гиркин подава оставка през август 2014 г. при неизяснени обстоятелства, след което се връща в Русия, където губи цялото си влияние и изпада във финансови затруднения.

Срещу него вече са били внасяни искове в САЩ през 2015 г. от роднините на загиналите пътници.

Малайзийският Боинг от полет МН17 бе свален през юли 2014 г. над Източна Украйна. Всичките 298 души в самолета загинаха. Екип от международни експерти разследва трагедията и установи, че е причинена от руска ракета, изстреляна от територия под контрола на бунтовниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във