Банкеръ Daily

Свят

Един от нападателите във Виена е албанец от Северна Македония

Застреляният в понеделник въоръжен нападател във Виена е 20-годишен, роден и израснал в града, и е бил в регистрите на австрийското контраразузнаване като един от 90-тте австрийски ислямисти, пожелали да заминат за Сирия. Това съобщи главният редактор на виенското списание "Фалтер" Флориан Кленк, цитиран от Ройтерс.

Нападателят Куртин С. има "албански корени", а родителите му са от Северна Македония. Полицията е смятала, че той не е способен да планира атака. 

Шест места в централната част на Виена станаха обект на терористична атака. Най-малко пет са жертвите, а 17 души са ранени. Все още не всички извършители са задържани, мотивите им също не са ясни.  Загинали са и един полицай и един минувач. Един от извършителите е застрелян от служителите на реда.

Спецчастите и армията също са се включили, потвърди канцлерът Себастиан Курц. Центърът на Виена е отцепен. Гражданите, които се намират в него, са помолени да не напускат домовете си или заведенията, в които се намират. Около “Шведенплац” са разположени сериозна част от баровете и ресторантите в града. Мястото е предпочитана локация за срещи на млади хора. 

В района е разположена синагогата на града. До нея е започнала първата стрелба. Дали тя е била цел на извършителите все още не е ясно. “В момента не може да се каже дали градският храм е бил една от целите”, написа председателят на еврейската общност в града Оскар Дойч.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, чиято страна преживя две смъртоносни атаки в Париж и Ница през последните седмици, излезе с изявление, че е  шок и скърби заради случилото се.

“Това е нашата Европа“, каза той. “Нашите врагове трябва да знаят с кого си имат работа. Няма да отстъпваме.”

Facebook logo
Бъдете с нас и във