Банкеръ Daily

Свят

Един милион граждани на ЕС вече имат европейско удостоверение за Ковид

Един милион граждани на ЕС вече имат европейско удостоверение за преболедували, изследвани или ваксинирани срещу Ковид-19. Това е обявил еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент, съобщава БТА.
Днес евродепутатите ще гласуват въвеждането на новото удостоверение от 1 юли. Обсъжда се за какво още, освен при пътуване, да се ползва новият документ, включително и извън Европейския съюз. Водят се преговори и с други държави за съвместимост на съответните бази данни за взаимно признаване на здравни сертификати.
Рейндерс е съобщил още, че в следващите седмици може да се очакват добри новини за цените на изследванията за новото заболяване. Председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар е посочил, че Европейският парламент е въвел вече в законодателството за европейското удостоверение изискване държавите от ЕС да предупреждават гражданите 24 часа преди въвеждането на нови противоепидемични мерки и да обясняват ясно причините, обхвата и сроковете на ограниченията.

 

Европарламентът се върна в Страсбург след няколкомесечна пауза заради пандемията

Европарламентът възобнови работата си в Страсбург след 15 месеца прекъсване, свъзано с пандемията от коронавирус. Сесията в понеделник бе открита от председателя на ЕП Давид Сасоли.

"Ние преминахме през сложен период, свързан с пандемията. Много жители на ЕС се сблъскаха с икономически и социални трудности", е отбелязал Сасоли.

По неговите думи, "възобновяването на работата на Европарламента в Страсбург е надежда за всички и символ на единството на Европа". Сасоли е благодарил на представителите на партийните групи за тяхната работа, насочена към това, "Европарламентът да може и по-нататък да продължи да взема мерки и инициативи в защита на европейските граждани". "Ние ще продолжим да използваме всички инструменти в борбата с пандемията. Ние също така ще продължим и  работата по темите за климата и цифровизацията", е подчертал Сасоли.

В Страсбург обикновено всяка година се провеждат по 12 сесии с продължителност четири дни всяка. За всяка сесия на евродепутатите в източния град на Франция от Брюксел пристигат око 2500 човека.

Във връзка с пандемията Европарламентът от март миналата година провежда сесии само в Брюксел, като обяснението за това е неблагоприятната санитарна обстановка. Френските власти неведнъж  изказваха недоволството си решението на ръководството на ЕП да не провежда сесии в Страсбург и призоваваше да се възобнови работата му във Франция колкото е можно по-бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във