Банкеръ Daily

Свят

Един милион двойки в Китай са подали молба за второ дете

Около 1 млн. китайски двойки са подали молби до правителството за разрешение да имат второ дете, откакто през 2013 година страната либерализира политиката за едно дете в семейство. Това съобщава ДПA, позовавайки се на информация от вестник „Саут Чайна морнинг пост". През 1979-а в страната бе въведена политика на едно дете в семейството, като целта е ограничаване бързото увеличаване на населението.

Броят на допълнителните раждания се очаквал да достигне 2 милиона за година, каза Мао Кунан от Националната комисия за здраве и семейно планиране. Тази цифра е според грубите сметки на правителството, когато е въведена промяната, посочва Мао Кунан.

Родителите, които нямат братя или сестри са сред тези, на които е разрешено да кандидатстват за второ дете.

Според властите промяната на политиката за едно дете е привлякла по-малко желаещи, отколкото са очаквали. По техни данни най-малко 11 млн. двойки имат правото да кандидатстват за второ дете, уточнява Би Би Си.

Според професор по демография в университета в Пекин „бързата урбанизация е променила мнението на обществеността за бебетата".

Националната комисия за здраве и семейно планиране посочва, че в началото на 2030-а броят на хората на възраст над 60 години ще достигне 400 млн., което е една четвърт от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във