Банкеръ Daily

"Оксфрам":

Един космически полет на милиардер замърсява повече от милиард души

Политици, учени и активисти от цял свят се събраха тази седмица в шотландския град Глазгоу, за да приемат мерки за противодействие на измененията в климата.

Доклад от неправителствената организация "Оксфрам" установи, че въглеродният отпечатък на най-богатия един процент от населението на Земята е 30 пъти по-голям от нивото, съвместимо с целта от 1,5 градуса по Целзий, заложено в Парижкото споразумение, съобщи EU Observer. 

„Емисиите от един космически полет на милиардер биха надвишили емисиите, които най-бедният милиард души на Земята произвежда през целия си живот“, коментира Нафкоте Даби от "Оксфрам", като имаше предвид Джеф Безос.

Политици, учени и активисти от цял свят се събраха тази седмица в шотландския град Глазгоу, за да приемат мерки за противодействие на измененията в климата. По време на климатичната конференция на ООН бяха постигнати няколко пробива, но остава въпросът ще има ли реална промяна, след като в тях не участват две от държавите, които замърсяват най-много - Китай и Русия.

По данни на ООН концентрацията на парникови газове от човешка дейност е отговорна за глобалното затопляне, което пък причинява екстремни климатични явления и поставя под пряка опасност живота на хиляди хора.

„Копаем собствените си гробове“, обърна се към присъстващите генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който е един от домакините на срещата. „Планетата ни се променя пред очите ни - от дълбините на океаните до планинските върхове, от топящите се ледници до неумолимите екстремни метеорологични явления“, каза още той.

Повече от 40 страни поеха ангажимент да се откажат от използването на въглища на петия ден от Глобалната конференция за климата. Това е политически документ, който очертава посоката на развитие в областта на декарбонизацията, който не е правно обвързващ.

Европейският съюз като цяло се присъедини към тази декларация, в това число – и България. Нашата страна нееднократно е декларирала, че подкрепя целите на Зелената сделка, като постигането им трябва да бъде плавно и съобразено със спецификите на всяка държава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във