Банкеръ Daily

Свят

Еди Рама от Албания: Време е да се премахне единодушието при решенията на ЕС

Албанският премиер Еди Рама се изживява като голям европейски ръководител, заявявайки, че е настъпил моментът да бъде премахнато единодушието при взимането на решения от ЕС. Той повтори в интервю по телефона за италианския в. "Кориере дела сера" и мнението си, че Албания и Северна Македония "са заложници на България".

Рама посочи също, че "съжалява" за Европейския съюз, а не е разочарован. 

"Беше лош ден за Съюза - каза той - защото се оказа невъзможно да бъдат освободени Албания и Северна Македония, заложници на само една държава от ЕС, България, която също като нас е член на НАТО", а останалите 26 държави членки в същото време изглеждали безпомощни, при това "с война на прага им". 

Запитан защо са държани за заложници, албанският премиер поясни, че това е "само заради вътрешнополитически въпроси, нищо друго". Явно не допускайки правото на една страна да поставя своите национални интереси над нечии мераци.

На въпрос дали принципът за единодушие при взимане на решения от Общността трябва да бъде премахнат, албанският министър-председател отговори, че "на сто процента" смята така. 

Наясно съм, че това е деликатен въпрос за страните членки, които имат своя собствена история и важност, посочи Рама, ама, виждате ли, настъпил моментът за премахване на условието за единодушие.

Помолен да каже дали Балканите са застрашени от проникването на Русия и Китай при тази безизходица, албанският ръководител бе не по-малко категоричен: "няма съмнение, че районът представлява слаба точка на континента по отношение на проникването на други елементи".

Същият Рама нарече вчера "позор" блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя й към ЕС от страна на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във