Банкеръ Daily

Свят

Еди Рама определи ветото ни като "позор"

Блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя й към ЕС от страна на България е "позор", заяви днес албанският премиер Еди Рама при пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите от Западните Балкани и представителите на ЕС, които той също така обвини в „безсилие“, предаде Ройтерс.

"Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други държави от ЕС седят безмълвно в плашеща демонстрация на безсилие“, каза Рама пред репортери, имайки предвид нахлуването на Русия в Украйна.

България блокира през 2020 година началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС заради спор, свързан с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, защото евросъюзът свърза напредъка на Тирана по пътя към членство с този на Северна Македония.

Рама, който обмисляше да не присъства на срещата на върха, имаше предвид с изказването си разочарованието на шестте балкански страни, които желаят да се присъединят към ЕС - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия - от това, че Франция и Германия не са направили достатъчно, за да накарат България да вдигне ветото.

Такива решения на ЕС изискват единодушното одобрение на 27-те държави членки. 

Жителите на Балканите отдавна искат да се присъединят към ЕС, след етническите войни от 90-те години, когато Югославия се разпадна, а лидерите на ЕС  ще повторят на срещата днес, че шестте страните един ден ще станат членове на евросъюза според проект на заключителната декларация от срещата, видян от Ройтерс.

Северноевропейски държави като Франция и Холандия спират процеса на "разширяване" на ЕС, опасявайки се от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и лошото справяне с миграция на източноевропейски работници към Великобритания, което настрои много британци срещу евросъюза, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във