Банкеръ Daily

Свят

Еди Рама: Няма да стоим пред вратата на Европа и да плачем

"Не може да останем пред вратата на Европа и да плачем", независимо дали ще се отвори или не, Албания ще продължи по пътя на правовата държава и реформите, заяви премиерът Еди Рама в неотдавнашно интервю за агенция Франс прес.

Под натиска на Франция, Дания и Нидерландия, през октомври ЕС отказа да започне преговори за присъединяване с Тирана, както и със съседна Северна Македония.

Днес привържениците на разширяването се надяват на зелена светлина преди дебатите в Европейския съвет през май в Загреб, посветени на Западните Балкани.

"Не се надявам на нищо", каза Еди Рама, когото агенцията оценява като убеден проевропеец.

"Трябва да правим правилните неща, каквито и да са европейските решения. Това е единственият разумен път за бъдещето на децата ни и за бъдещето на страната ни", посочи той.

Процесът на разширяването, както и реформа на функционирането на самия ЕС са теми, които са напълно пренебрегвани в Тирана, каза той. "За нас също е важно Европа да се променя. Сега тя страда, не функционира както трябва, това е ясно", каза албанският премиер.

"Не трябва да продължаваме да живеем в тази психоза на очакване на неща, над които страната няма контрол", смята Рама, който ръководи албанското правителство от седем години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във