Банкеръ Daily

Свят

Еди Рама: Косово застрашава външната политика на Албания

Еди Рама

Албанският премиер Еди Рама заяви, че косовските политици със своето противопоставяне на инициативата за създаване на "мини Шенген" в Западните Балкани застрашават външната политика на Албания заради свои вътрешнополитически интереси, предаде Танюг.

Косовският президент Хашим Тачи заяви във Фейсбук, че е отказал да присъства на среща в Охрид за така наречената инициатива "мини Шенген" в Западните Балкани, защото "Косово не желае да замени евроатлантическата си перспектива с каквато и да е регионална инициатива".

В инициативата засега участват Сърбия, Северна Македония и Албания, чиито лидери призоваха и другите страни от региона да се присъденият към тях.

По повод изявление на лидера на косовското движение "Самоопределение" и кандидат-премиер Албин Курти за отваряне на границите между Албания и Косово Рама подчерта, че такова нещо не може да се направи без съгласието на Сърбия.

"Ако Курти желае да отвори границите, тогава трябва да се съгласи с всички държави", каза Рама.

Албанският премиер посочи също, че държавното ръководство в Прищина не го е питало, като е решило да въведе 100-процентови мита за сръбски стоки, но той искрено е подкрепил това решение, преди всичко като действие, което би трябвало да има политически, а не икономически резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във