Банкеръ Daily

Свят

ЕЦБ запази без промяна рекордно ниските лихви в еврозоната

След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на много ниската инфлация и сигналите за влошаване на икономическото развитие в еврозоната през последните месеци.

Решението на банката беше напълно очаквано след като на заседание в началото на септември ЕЦБ изненада финансовите пазари, понижавайки своите три основни лихви за втори път само в рамките на няколко месеца.

Днес Централната банка остави без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05%, депозитната лихва на ниво от -0,2% и пределната заемна лихва на ниво от 0,3%.

На заседанието на 4-ти септември Централната банка понижи основната репо лихва до рекордно дъно от 0,05% (най-ниско ниво на основната лихва от старта на еврозоната през 1999-а година), след като за последно банката понижи тази водеща лихва до 0,15% на заседанието през юни. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

Тогава банката понижи допълнително и въведената в началото на юни отрицателна депозитна лихва до -0,2% от -0,1%. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка. ЕЦБ въведе през юни тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната. ЕЦБ беше първата водеща централна банка в световен план, която се осмели да въведе отрицателна депозитна лихва.

В началото на септември ЕЦБ понижи и пределната заемна (кредитна) лихва до рекордно дъно от 0,3%, след като за последното банката понижи тази лихва до 0,4% на своето заседание на 5-и юни.

Тази есен Централната банка стартира и серия стимулиращи парични програми, разчитайки чрез тях да повиши своя финансов баланс с около 1 трлн. евро и да подкрепи инвестициите, икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във