Банкеръ Daily

Свят

ЕЦБ предлага стипендии на студентки по икономика

Европейската централна банка започва програма за предлагане на стипендии в подкрепа на жените, които искат да следват магистърска степен по икономика в Европа. Стипендията е част от инициативите за насърчаване на многообразието и баланса между половете в централното банкиране.

„Ние се стремим да бъдем организация, в която разнообразието се приветства и оценява. Разнообразието е от жизненоважно значение за нашата институция, за да постигнем възможно най-добрия резултат за нашите служители и за Европа”, каза Марио Драги, председател на ЕЦБ.

Стипендията е в размер на 10 000 евро годишно, покриваща обучението и други свързани разходи, които ще се отпускат на до пет жени с по-ниски доходи. Пакетът от придобивки също така включва и учебно посещение в ЕЦБ и менторство на икономист. След като завършат магистърската си степен, получателите стипендии ще бъдат насърчавани да кандидатстват за стаж в ЕЦБ и по програмата на банката. Крайният срок за кандидатстване е 19 юни 2019 г.

От Европейската централна банка взимат редица мерки за преодоляване на недостатъчното представителство на жените в икономиката и по-специално за подпомагане на жените в кариерното им развитие в ЕЦБ. От банката целят да увеличат дела на жените на ръководни и висши ръководни длъжности до 35% и 28% съответно до края на 2019 г. В момента 29,7% от общите ръководители и 26,5% от висшите ръководители са жени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във