Банкеръ Daily

Свят

DW: Българи и румънци създават нов "пояс на бедността"

Германският град Хаген е със 190-хилядно население, а близо 5000 души от тях са български и румънски граждани, което не е малко. Тези мигранти се заселват главно в един хагенски квартал, който местните наричат „пояс на бедността", съобщава изданието Deutschlandfunk, цитирано от DW. В града над 50% от българските и румънските граждани получават социални помощи "Харц-4", а техните деца често пъти не са записани на детска градина и не ходят редовно на училище.

Габриеле Шванке, отговорник за жилищното настаняване на мигрантите, разказва пред Deutschlandfunk: „Тъжно е, но понякога във вестниците ще прочетеш, че ромските деца ходят по нужда в къщичките на площадките за игри. Това е вярно. Само че във вестника не пише, че в техните жилища отдавна няма вода, макар наемателите да са си платили (…) И веднага трябва да се запитаме дали е редно да повтаряме „ромите не са по чистотата", или трябва да признаем, че те правят това, което би направил всеки друг в тяхното положение“.

Репортерът на медията е разговарял и с Райнхард Голдбах, друг представител на общината, който добре познава проблемите. Голдбах осъзнава експлозивния заряд на този проблем, защото знае още, че градът финансово не е добре, че липсват милиони за детски градини и училища. А мигрантите допълнително усложняват нещата.

Две регионални медии съобщават, че след Брекзит от Великобритания към Хаген ще поемат още българи и румънци, което тревожело жителите на малкото градче. Информацията е, че към града ще се завърнат онези хора, които вече прекарали известно време в Хаген, но в периода 2016-2017 година са заминали за Обединеното кралство. И че ще дойдат нови, които обикновено се насочват именно към градове, където вече има солидни техни общности.

Местните власти официално не споделят тези опасения, но представители на администрацията неофициално ги потвърждават пред журналисти от вестник Westfalenpost. Немското издание припомня, че във Великобритания живеят около 400 хиляди граждани на България и Румъния. Какво ще стане с тях след Брекзита? В отговор на този въпрос говорителят на министерството за Брекзит Сам Кокс казва пред германския вестник, че всички граждани на ЕС, които в деня на излизането на Великобритания от ЕС живеят на нейна територия, ще получат право на престой – независимо от това дали Лондон е сключил договор с ЕС.

Германското правителство информира, че не разполага с информация относно плановете на тези мигранти след Брекзит. Същият отговор идва и от Министерството на интеграцията в Северен Рейн-Вестфалия. А говорителка на Еврокомисията казва: „Ситуацията с Брекзит е неясна, затова нека не спекулираме."

Въпреки това общинските власти в Хаген са разтревожени. Още повече, че засега никой не може да им отговори дали ще получат допълнителни средства от Берлин или от Брюксел, ако обратната миграция на българи и румънци от Великобритания им наложи допълнителни разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във