Банкеръ Daily

Свят

Дворецът в Мадрид е най-големият функциониращ кралски дворец

Кралският дворец и Кампо дел Моро в Мадрид

Мадрѝд (Madrid) е величествената столица на Кралство Испания. Населението на града е около 3 141 991 души и по този показател се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, а по големина на градската агломерация  отстъпва само на Париж и Лондон. Разположен на бреговете на река Мансанарес в централната част на страната. В Мадрид днешното течение на Мансанарес е с дълбочина от няколко метра и плавателна за гребни лодки, което е резултат от десетки години на канализиране. Градът е административен център на автономната област Мадридска общност. Като столица на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля, Мадрид е също политическият, стопански и културен център на Испания.

Не е възможно да се разхождате из испанската столица и да не стигнете до Мадридския кралски дворец (на испански: Palacio Real de Madrid) - официалната резиденция на испанското кралско семейство в града, въпреки че сега се използва само за държавни церемонии. Той несъмнено е един от най-красивите в Европа. Дворецът има 135 000 квадратни метра площ и има 3448 стаи. Това е най-големият функциониращ кралски дворец и най-големият по площ в Европа.

Крал Фелипе VI и кралското семействоъ обаче не живеят в двореца, те са си избрали друг, по-малък дворец - Сарсуела, разположен в покрайнините на Мадрид.

Кралският дворец е собственост на испанската държава и се управлява от Patrimonio Nacional, публична агенция на Министерството на президентството. Дворецът е разположен на Calle de Bailén ("Street Bailén") в западната част на центъра на Мадрид, източно от река Manzanares, и е достъпен от метростанцията Ópera. Няколко стаи в двореца редовно са отворени за разглеждане от туристи и граждани на столицата, освен по време на държавни функции. Изисква се обаче такса за вход от 13 евро, но някои дни посещението е безплатно.

Дворецът е разположен на мястото на Алказар от ІХ век (крепостта от епохата на мюсюлманите), близо до град Магерит, построен като аванпост от Мохамед I от Кордоба и наследен след 1036 г. от независимия мавритански Таифа от Толедо. След като Мадрид пада при крал Алфонсо VI от Кастилия през 1083 г., сградата се използва рядко от царете на Кастилия. Крал Фелипе II преместил своя двор в Мадрид през 1561 година.

Старият Алкасар е построен на мястото през 16 век. След изгарянето му на 24 декември 1734 г. цар Фелипе V поръчва нов дворец, построен на същия обект. Строителството обхваща годините между 1738 и 1755 г. и последва дизайн на Берниниеск от Филипо Джувара и Джовани Батиста Сачетти в сътрудничество с Вентура Родригес, Франческо Сабатини и Мартин Сармиенто. Строителството отнело 16 години, но още 100 години били нужни за декориране на стаите. Крал Карлос III за първи път влиза в новия дворец през 1764 година.

Последният монарх, който живееше непрекъснато в двореца, беше крал Алфонсо XIII, въпреки че Мануел Азаня, президент на Втората република, също го обитава, което го прави последният държавен глава, който го прави. През този период дворецът е бил известен като "Паласио Национал". Все още има стая до Real Capilla, която е известна с името "Office of Azaña".

Facebook logo
Бъдете с нас и във