Банкеръ Daily

Свят

Двойни глоби за нарушителите на пътя в Германия

Ако шофирате по магистрала и в случай на катастрофа не участвате в образуването на т.нар. спасителна лента или пък решите да я използвате неправомерно, ще бъдете глобен с 320 евро и един месец лишаване от шофьорската книжка.

Германия прие нови размери на глобите при нарушения по пътищата след дълги дебати между Берлин и федералните провинции. Така например шофирането с превишена скорост става двойно по-скъпо - който кара с 16-20 км/ч над позволената скорост, ще бъде глобяван със 70 евро - вместо с 35 евро. А който бърза още повече и шофира например с 91 км над позволената скорост, че плаща 400 евро вместо досегашните 200 евро, пише Дойче Веле. 

Глобата за паркиране на непозволено място вече може да достигне 55 евро - вместо максималните досега 15 евро. А ако паркирате неправомерно на обозначено паркомясто за хора с увреждания, може да очаквате глоба от 55 евро вместо 35 евро, както е било досега. Който запуши обозначен вход/изход за пожарни коли или паркира така, че пречи на линейка, полиция или пожарна, ще бъде глобяван със 100 евро.

Има и една съвсем нова глоба: неправомерното паркиране на паркомясто за електромобили или автомобили за споделено ползване, т.нар. Carsharing - то ще излиза 55 евро.

Ако шофирате по магистрала и в случай на катастрофа не участвате в образуването на т.нар. спасителна лента или пък решите да я използвате неправомерно, ще бъдете глобен с 320 евро и един месец лишаване от шофьорската книжка. Досега глобата за това беше 200 евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във