Банкеръ Daily

Свят

Движение "5 звезди" заплаши да излезе от преговорите за италианско правителство

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо

Италианското Движение "5 звезди" заплаши, че ще напусне преговорите с Демократическата партия за съставянето на ново правителство, след като продължилата до късно през нощта четиричасова среща с нейни представители не е бил постигнат напредък, предаде ДПА.

Движение "5 звезди" заплаши, няма да има нова среща с демократите, ако те не се съгласят Джузепе Конте да оглави новото правителство.

Коалицията се възприема като единствена алтернатива на предсрочните избори в Италия. Анкетите сочат, че дясната "Лига" на досегашния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини би спечелила убедително евентуалния вот.

След като Салвини сложи край на 14-месечното коалиционно правителство с "5 звезди", за да предотврати коалирането на антисистемното движение с лявата Демократическа партия, той му предложи нов съюз, но то отхвърли предложението.

Президентът на републиката Серджо Матарела е арбитър в политическата криза. Той трябва да реши дали да номинира ново правителство, или да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във