Банкеръ Daily

Свят

Двигател на растежа на Microsoft си остават облачните услуги

Три от най-известните технологични корпорации - Apple, Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google), отчетоха тримесечните си резултати. И те се оказаха рекордни. От Apple съобщиха за рекордно трето тримесечие в историята на компанията. Постъпленията й нараснаха с 36% в сравнение с година по-рано  до 81.4 млрд. долара, а чистата печалба - почти два пъти, до 21.7 млрд. долара.  Успехът бе обезпечен от продажбите на iPhone (особено новия модел с  5G). Приходите на Alphabet (компанията майка на Google) надхвърлиха 61.88 млрд. долара - с 62% повече, преди година, а чистата печалба се е повишила повече от два пъти и достигнаха почти 18.52 млрд. долара.  Успехите на Google, и по мнението на пазарните анализатори, а и на самия генерален директор Сундара Пичаи, са свързани с с ръста на цифровата активност на потребителите. 

Постъпленията на Microsoft

са нараснали в периода между април и юни с 21% в сравнение с миналата година - до 46.5 млрд. долара, а чистата печалба - с 47%, до 16.5 млрд. долара. 

При Microsoft главен двигател на растежа си остават облачното обслужване. През третото тримесечие продажбите на Azure са нараснали с 51 процента. 

Освен това, Microsoft планира активно да заложи на хибридния формат на работа, продавайки нужните решения на други компании. За тази цел в началото на годината корпорацията пусна на пазара набор от приложения за работна среда, в която някои служители работят дистанционно, а други се намират в офиса. Според генералния директор на Microsoft Сати Надела, преминаването към хибриден формат на работа ще стане най-голямото изменение на пазара на труда за дълги години напред. 

Какво следва? 

Инвесторите отреагираха спокойно на рекордните цифри. Пазарните играчи се съмняват, че технологичните гиганти ще могат и по-нататък да поддържат внушителния ръст на тези показатели в следващите тримесечия. 

Въпреки това не бива да се отрича, че технологичните компании продължават значително да растат. Те станаха най-големите  бенефициенти - и по време на пандемията, и при последвалото възстановяване на икономикити, отбелязва Financial Times. Отначало появата на COVID-19 преди година доведе до технологични промени и изменение в поведението на потребителите, а сега вече  стана очевидно, че всички тези изменения ще се запазят и  в бъдеще и компаниите ще продължат да печелят от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във