Банкеръ Daily

Свят

Две трети от италианците подкрепят твърдите мерки срещу мигрантите

Двама от всеки трима анкетирани италианци подкрепят подхода на новия министър на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини за решаване на миграционния проблем, сочат резултати от допитване до общественото мнение, разпространено от агенция Swg, предаде ТАСС.

Подкрепа за забраната кораби със спасени в морето мигранти да влизат в италиански пристанища изразяват 63 на сто от участвалите в допитването. 94 процента от привържениците на партия "Лига" поддържат твърдата линия на нейния лидер Салвини. Подкрепа заявяват също 84 на сто от електората на "Форца, Италия!" и 78 процента от избирателите на "Движение "Пет звезди", което е коалиционен партньор на "Лига".

От допитването става ясно, че антиимиграционни настроения са характерни за една трета (33 процента) от привържениците на политическия опонент на управляващите - Демократическата партия, която през последните пет години водеше политика за прием на мигранти.

Вариантът на италианска земя да бъдат допускани мигранти, които после да бъдат прехвърляни в други държави от ЕС, се подкрепя само от 36 процента от анкетираните.

Агенция Swg прави сравнение с 2003 г., когато мнозинството от италианците (64 на сто) са възприемали мигрантите като допълнителен ресурс за развитието на икономиката. През 2012 г. този показател пада до 50 процента, а миналата година тези, които са подкрепяли приема на мигранти, не надхвърлят 35 на сто.

Половината от италианците са на мнение, че мигрантите са заплаха за сигурността и причиняват ръст на престъпността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във